Seksuaaliterveys on jokaisen oikeus ja merkittävä osa terveyttä. Maksuttoman ehkäisyn tarkoituksena on tarjota yhtenäinen mahdollisuus ehkäisyn käyttöön riippumatta nuoren taloudellisesta tilanteesta. Suomessa on linjattu hallitusohjelmassa asti tavoitteesta taata maksuton ehkäisy kaikille alle 25-vuotiaille. Tästä huolimatta Seinäjoen kaupunki tarjoaa nykyisin maksutonta ehkäisyä vain alle 20-vuotiaille.

Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille vähentää raskaudenkeskeytyksiä ja seksitauteja. Se ei ole pelkästään ehkäisyn tarjoamista vaan siihen sisältyy myös seksuaalikasvatusta. Seksuaalikasvatukseen kuuluu tietoisuuden lisääminen esimerkiksi kuukautisista, seksitaudeista, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä sekä turvallisista ihmissuhteista.

Kaupunki voisi palkata seksuaalikasvattajia pitämään nuorille peruskouluissa ja toisella asteella oppitunteja ikätasoisesti. Hyvällä seksuaalikasvatuksella turvataan oikeellinen ja yhtäläinen tieto jokaiselle nuorelle. Tällä hetkellä seksuaalikasvatus täytyy hankkia itse esimerkiksi netistä, jolloin tieto voi olla väärää ja lopulta aiheuttaa haittaa nuoren seksuaaliselle kehitykselle.

Seinäjoen kaupungissa asuu ja opiskelee eniten nuoria koko maakunnasta, joten maksuton ehkäisy on Seinäjoelle myös imagokysymys. Säilyttääkseen hyvän korkeakoulukaupunkimaineensa Seinäjoen tulee tarjota nuorille entistäkin parempia palveluita. Mielestäni kaupunkimme täytyy jatkossa mahdollistaa maksuton ehkäisy kaikille alle 25-vuotiaille.