Kesätöistä käytävä keskustelu on ristiriitaista. Ilman työkokemusta kesätöitä voi olla hankala saada, mutta silti sitä pitäisi olla huomattavasti. Miten nuorelta, joka on vasta aloittamassa työuraansa, voidaan odottaa paljon työkokemusta? Sitä kun saa vain tekemällä.

Kesätöiden haussa alle 18-vuotiaana ärsyttää myös se, että suunnilleen puolessa ilmoituksista lukee “odotamme sinulta vähintään 18-vuoden ikää”. Moni on jo alaikäisenä yhtä taitava haettavaan tehtävään, mutta laki rajoittaa nuoren työntekijän mahdollisuuksia tehdä töitä. Mielestäni työnantajien ei saa jättää nuorta palkkaamatta kuitenkaan sen vuoksi. Uskon, että jokaiselta työpaikalta löytyy nuorelle sopivaa työtä.

Ilman kesätöitä ainoat mahdollisuudet päästä mukaan työelämään ovat Työelämään tutustumisjaksot yläasteella, harjoittelut ammattikoulussa ja kahden päivän LukioJob lukiossa. Näissäkin painotetaan etsimään sellaisia harjoittelupaikkoja, joista on kiinnostunut mahdollisena tulevana ammattinaan. Tästä syystä osa hakeutuukin harjoitteluun esimerkiksi ala-asteelle, josta ei voi kuitenkaan saada kesätöitä.

Nuori, etenkin alle 18-vuotias, tarvitsee kesätöitä siihen, että hän saa työkokemusta ja oppii tärkeitä työelämätaitoja. Sitä kautta nuori voi myös löytää uusia kavereita ja kartoittaa omia kiinnostuksen kohteitaan. Osa nuorista on parempia tekemään kuin lukemaan, joten kesätyöt voivat olla nuoren itsetunnolle tärkeä onnistumisen kokemus.